Samla lån och krediter– så gör du

Det är vanligt att ha flera lån och krediter hos olika långivare vilket kan orsaka svårigheter i privatekonomin i och med att det kan vara svårt att hålla reda på lånen. Sidan Likvidum har samlad information i ämnet.

Varför du bör samla dina lån och krediter

Genom att samla lån och krediter går det att få en betydligt bättre ränta och få ner månadskostnaden. Om man samlar lånen i ett enda större lån kommer alla lånekostnader på en och samma faktura vilket förenklar hanteringen och översikten på privatekonomin. Dessutom slipper man betala administrativa avgifter som handläggnings- och fakturaavgifter som uppkommer till flera olika långivare. Förutom att månadskostnaden på lånen minskar ökar även kreditvärdigheten och möjligheter till att ta lån med bra villkor i framtiden.

Jämför räntan och lånevillkoren

Det är inte svårt att samla sina lån och krediter utan det finns flera olika företag som tillhandahåller dessa tjänster. Syftet med att lösa lån och krediter är för att få ner räntekostnaderna och slippa onödiga avgifter. Det är viktigt att jämföra olika kreditgivares räntor och ställa deras erbjudanden mot varandra för att pressa ner räntan. Olika långivare har olika prioriteringar och riktar sig mot olika målgrupper. Detta innebär att långivarna gör olika riskbedömningar för ett och samma lån. Därför är det bra att välja en långivare som kan ge låg ränta och kostnad när man vill samla sina lån och krediter.

Att ha koll på

Vid flera lån och krediter med höga räntor så lönar det sig att lösa lånen eller samla dem i ett större lån. Om man har haft skakig ekonomi är detta smart att göra. Faktorer som påverkar räntan kan vara följande:

  • Om ekonomin förbättras genom en löneökning påverkar det räntan positivt.
  • Om man kan ta med en medsökande påverkar det räntan och villkoren ytterligare.
  • Det är den nuvarande ekonomiska situationen som påverkar kreditvärdigheten. Vilket kan vara anställningsformen, inkomsten, boende och tidigare skulder.
  • Om man har betalningsanmärkningar och många kreditupplysningar påverkar det kreditvärdigheten negativt.
  • Att köpa saker på avbetalning är något som påverkar kreditvärdigheten negativt och medan man samlar sina lån är det bra att låta bli att ta nya lån och köpa saker på avbetalning.
Katrina Eriksson
Senaste inläggen av Katrina Eriksson (se alla)