För- och nackdelarna med att låna utan UC

För många privatpersoner kan det vara viktigt att kunna låna pengar vid behov. Ett lån kan bland annat bidra till att skapa en ekonomisk flexibilitet och vara lösningen på många ekonomiska problem. Här i Sverige finns det ett relativt stort urval av produkter att välja mellan på dagens lånemarknad. En av dessa är lån utan UC. Men vilka är egentligen för- och nackdelarna med dessa lån? Läs vidare så får du svaret!

De viktigaste fördelarna med lån utan UC

Dessa är de främsta fördelarna med lån utan UC:

  • Tillgängligt för en bred målgrupp. Till att börja med är dessa lån tillgängliga för den bredare massan av svenska låntagare. De är framför allt lukrativa för personer med en allt annat än fläckfri ekonomisk historia. Här använder sig långivarna nämligen av andra kreditupplysningsföretag än Upplysningsföretagen, såsom Bisnode eller Creditsafe. Detta är fördelaktigt för personer som sedan tidigare har låg kreditvärdighet hos Upplysningscentralen.
  • Mindre påverkan på kreditvärdigheten. En annan fördel med dessa lån är att de inte påverkar låntagarens kreditvärdighet i samma utsträckning. Så fort en låneansökan görs där Upplysningscentralen används för att göra en kreditupplysning påverkas dock kreditvärdigheten. Detta gäller framför allt om du som låntagare har många upplysningar på dig under en kortare tidsperiod. Då kan det vara svårare för dig att bli beviljad ett lån, då ett stort antal förfrågningar signalerar risk för långivarna.
  • Snabbare ansökningsprocess. En annan fördel med denna lösning är att de långivare som använder andra kreditupplysningsföretag ofta har en snabbare ansökningsprocess. Därmed kan du ofta få svar på din ansökan inom loppet av några timmar.

Möjliga nackdelar med dessa lån

Dessa är de viktigaste nackdelarna med dessa lån:

  • Högre räntor. Den främsta nackdelarna med att ta ett lån utan UC är att räntorna för dessa lån inte sällan är lite högre. Detta beror på den ökade risk som det innebär för långivaren att låna ut pengar när en annan leverantör av kreditupplysningar än Upplysningscentralen används.
  • Risken för överskuldsättning. Det finns också en risk för att konsumenten drabbas av överskuldsättning. Detta till följd av hur snabbt och enkelt det är att låna pengar på detta sätt. Därför är det viktigt att låna ansvarsfullt.
Katrina Eriksson
Senaste inläggen av Katrina Eriksson (se alla)