Vad kännetecknar ett snabblån?

Vad är ett snabblån och vad skiljer dessa lån mot andra låneformer? Nedan presenteras de mest karaktäristiska dragen.

Snabblån…

 • Erbjuds till lägre belopp
  De flesta privatlån kan tecknas med minsta belopp på 10 000 kronor eller 20 000 kronor. Men ibland finns behovet bara av någon tusenlapp. Då kan istället ett snabblån tecknas då dessa i regel erbjuder en betydligt lägre lägstanivå. Det inte ovanligt att beloppsgränsen är 500 kronor eller 1000 kronor som lägst. Även högsta beloppet är lägre än andra låneformer. Ofta finns en gräns på 30 000 kronor eller 50 000 kronor men detta kan självklart variera mellan olika kreditgivare.
 • Erbjuds även till personer med betalningsanmärkningar
  Alla kreditgivare som erbjuder snabblån godkänner inte betalningsanmärkningar men många gör det. Det kan jämföras med privatlån där de allra flesta kreditgivare inte godkänner anmärkningar medan ett fåtal gör det.
 • ”Snabb” utbetalning
  För några år sedan utmärkte sig även snabblån med att erbjuda snabbare utbetalning än andra alternativ. Flera kreditgivare kunde lova att pengarna fanns tillgängliga samma bankdag. Detta är däremot något som även börjat komma allt mer inom andra låneformer. Att det kallas för snabblån har alltså delvis med dess historia att göra då denna kategori nästan var ensam om snabba utbetalningar tidigare.
 • Höga räntor
  Det de flesta förknippar med snabblån är den högre räntenivån. Det har tidigare inte funnits någon exakt gräns för hur hög ränta ett kreditbolag får ta ut men detta har ändrats sedan lagen om högkostnadskrediter infördes. I korthet innebär den lagen att alla lån som har en effektiv ränta på 30 % + styrräntan klassas som en högkostnadskredit. Dessa har i sin tur regler som måste uppfyllas. Exempelvis får inte räntan på ett sådant lån vara högre än 40 % + styrränta och dessutom får inte krav på återbetalning ske på större belopp än dubbla lånebeloppet. En person som lånar 3000 kronor kan därmed aldrig behöva betala mer än 3000 kr i ränta och avgifter. Totalt behöver därmed den personen återbetala 6 000 kronor om amortering, ränta och avgifter räknas samman.

Ingen exakt definition

Snabblån är ingen juridisk definition och därmed finns inte någon exakt förklaring vad begreppet innebär. Däremot används begreppet oftast av kreditgivare som erbjuder lån som passar in på flera av de ovan nämnda punkterna.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)